Masterclass Aimée de Jongh

De regie van het stripverhaal Aimée de Jongh

Cameravoering, acteren, afstand van de lens, licht, compositie en uitsnede. Allemaal termen die we met het medium film verbinden. Maar er is een ander medium dat gebruik maakt van dezelfde elementen: het stripverhaal.

In de masterclass De regie van het stripverhaal door Aimée de Jongh wordt dieper ingegaan op het creëren van graphic novels en strips aan de hand van filmtechnieken. Zowel het schrijven als het tekenen komt daarbij aan bod.

Aimee de Jongh - Pagina Bloesems in de herfst

Wat leer je?

In de masterclass onderzoekt Aimée samen met de deelnemers waar film en strip elkaar raken, en wat we kunnen leren door beide te bestuderen. Wat betekent ‘leading the eye’, oftewel het sturen van het oog?

Wat kunnen Alfred Hitchcock en Woody Allen striptekenaars leren over storytelling? Ook Moebius, Scott McCloud, Darwyn Cooke en vele anderen passeren de revue. Door middel van filmfragmenten zullen de deelnemers opnieuw leren kijken, en opnieuw leren schrijven.

De les eindigt met een praktijkopdracht, waarin je wordt uitgedaagd om een strippagina te tekenen met gebruik van filmische technieken. Zo zal je ervaren hoe het is om zelf regisseur te zijn.

Wie is Aimée de Jongh?

Aimée de Jongh is als striptekenaar het meest bekend van haar graphic novel Bloesems in de herfst (met Zidrou) en de humoristische serie Snippers. Maar ook heeft ze inmiddels een flinke carrière in de animatie- en filmindustrie.

Ze studeerde Animatiefilm in Rotterdam en Gent, en spendeerde een zomer aan de meest prestigieuze animatieschool ter wereld, Gobelins in Parijs. Nu werkt ze als animator en storyboarder, onder andere voor de Amazon Prime-serie Undone.

In haar strips, die vaak worden beschreven als cinematisch, gebruikt ze regelmatig technieken die ze heeft geleerd uit film. Een filmkenner maakt wel degelijk een betere striptekenaar, is haar overtuiging.

Locatie

De masterclass wordt gehouden bij Cultkitchen in Breda, in een mooi schildersatelier met veel ruimte en natuurlijk licht. De locatie ligt op loopafstand van station Breda. Perfect gelegen om na de masterclass nog het bruisende centrum in te gaan.

Cultkitchen Breda

Informatie

Datum: Zaterdag 7 november 2020

Tijd: 13:00 - 16:30 uur, ontvangst vanaf 12:30 uur

Niveau: Alle niveaus

Deelnemers: Maximaal 12

Adres: Cultkitchen, Lachapellestraat 7, 4815 CL Breda

Vanaf station Breda Centraal loop je binnen 10 minuten naar de locatie. Neem uitgang Belcrum-zijde.

Boeken

De masterclass kost 127 Euro. Als je voor 26 september boekt krijg je 20 Euro vroegboekkorting, je betaalt dan maar 107 Euro. Dit is inclusief:

  • Een 3 uur-durende masterclass
  • Tekenmateriaal voor de praktijkopdracht
  • Koffie, thee, water en diverse lekkernijen
  • Een exclusieve prent getekend door Aimée de Jongh!

Boek nu jouw plaats voor deze masterclass!

* Deze velden zijn verplicht. Jouw gegevens worden alleen gebruikt voor communicatie rond de masterclass.

Op deze masterclass zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.