Masterclass Marloes Dekkers

Verhalen vertellen met kleur door Marloes Dekkers

Prijswinnend inkleurster Marloes Dekkers vertelt in deze exclusieve masterclass hoe je kleur kunt gebruiken in al zijn facetten.

Als auteur van beeldverhalen kun je een heel bijzonder, geestig, verdrietig, vrolijk, dramatisch of overweldigend verhaal vertellen, maar hoe zorg je ervoor dat het echt impact heeft. Hoe zorg je ervoor dat je een verhaal kan meeleven, voelen, ervaren. Dat je bij het lezen van de strip als het ware de warmte voelt van de zon op een zwoele dag, de geur ruikt van een exotisch straatbeeld, of een tijdreis maakt naar 30 jaar geleden. De inkleuring van een strip is daar heel bepalend in.

Het effect van inkleuring op de beleving van een verhaal vindt plaats op onbewust niveau. Niemand kan exact vertellen waarom een bepaalde inkleuring mooi is of niet. Maar we merken het vooral aan de emoties die het lezen van een verhaal oproept. Als je een strip gaat inkleuren doe je een beroep op diezelfde emoties, met als verschil dat je het als verteller aanstuurt en bepaald.

Inkleuring Casanova

Wat ga je doen?

In deze masterclass wordt uitgelegd hoe je kleur kunt gebruiken in al zijn facetten. Er is een praktisch gedeelte waarin wordt gedemonstreerd hoe je op een digitale manier strips inkleurt. Het begint al bij het scannen van de lijntekening, en het bestand klaar maken voor digitale inkleuring. Als er digitaal geïnkt wordt heeft dat weer andere haken en ogen. Ook het aanleveren bij de uitgever als de strip gedrukt wordt komt aan bod, want daar zijn ook handelingen voor nodig.

Er wordt ingegaan op ‘platte’ inkleuringen maar ook experimentele inkleuringen komen aan bod. Het gebruik van traditionele materialen zoals aquarel en ecoline, structuur, collage, filters. De keuze voor plat of experimenteel is van belang bij de impact die je verhaal moet hebben. Experimentele inkleuringen doen veel meer een beroep op je emoties als verteller, omdat inkleuringen ‘ontstaan’ door toevallige combinaties van kleuren en texturen , met als enige leidraad een ‘sfeer’ die je in je hoofd hebt.

Kennis van Photoshop is handig, maar niet noodzakelijk als het je puur om het vertellen gaat.

Wie is Marloes Dekkers

Marloes Dekkers is één van de meest gevraagde inkleurders van Nederland. Nadat ze midden jaren '90 afstudeerde aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam rolde ze het vak in. Haar uitgangspunt voor iedere inkleuring van zowel strip, graphic novel of illustratie is om een extra vertellende laag toe te voegen, waardoor de lezer de impact van het verhaal of de boodschap echt gaat beleven.

In 2008 kreeg Marloes de Stripschapprijs in de categorie Productie voor de inkleuring van Meccano - De ruwe gids, geschreven en getekend door Hanco Kolk.

Locatie

De workshop wordt gehouden bij Tribes Rotterdam, in een stijlvolle ruimte. De locatie ligt op loopafstand van Rotterdam Centraal Station. Perfect gelegen om na de workshop nog het bruisende centrum in te gaan.

Tribes Rotterdam Centraal Station

Informatie

Datum: vrijdag 24 mei 2019

Tijd: 13:00 - 16:30 uur, ontvangst vanaf 12:30 uur

Niveau: Beginners tot gevorderden

Leeftijd: 16+

Benodigheden: Voor een praktijkoefening heb je een laptop nodig. Heb je geen laptop, neem dan kleurpotloden mee.

Maximaal aantal deelnemers: 12

Adres: Tribes, Weena 750, 3014 DA Rotterdam

Vanaf Rotterdam Centraal Station loop je binnen 10 minuten naar de locatie. Uitgang Centrum.

Boeken

Deze masterclass is uitverkocht, maar je kan op de reservelijst worden geplaatst. Als iemand zich afmeldt dan nemen wij vrijblijvend contact op met jou. Stuur een mailtje naar info@dutchlines.nl met jouw naam en telefoonnummer en je wordt op de lijst gezet.